Bij de uitvoering van de Gezonde School-activiteit B-Fit wordt een school gekoppeld aan een professionele B-Fit coach

Fysiotherapie Eurlings is als B-Fit coach gekoppeld aan het leefstijlprogramma op basisschool De Bolster Nuth in Schimmert. In hun praktijk zien zij steeds vaker jonge kinderen met rug-, nek- en schouderklachten. Naast het reguliere behandelaanbod dat zij kunnen bieden, wilden zij graag iets extra’s doen om te zorgen voor een gezondere jeugd. Dat is een van de redenen waarom B-Fit aanspreekt. Met Anica Eurlings nemen we kick-off van B-Fit door en horen we meer over de noodzaak van beweging en gezonde voeding op basisscholen.

Hoe zijn jullie bekend geraakt met B-Fit?
“Dat is een lang verhaal, maar ik probeer het kort te houden”, zegt Anica Eurelings. “Een aantal jaar geleden hadden we een gezondheidsbevorderend project voor gezinnen met peuters en kleuters opgestart samen met het MUMC+, destijds nog gemeente Nuth, diverse sportverenigingen, peuterspeelzalen en kleuterklassen van diverse basisscholen. Deze samenwerking was erg goed bevallen en de reacties waren dusdanig positief dat we in overleg met het MUMC+ nu een soortgelijk project voor basisschoolleerlingen wilden opstarten. Op de menukaart van de Sportimpuls sloot B-Fit het beste aan bij onze eigen missie en visie en bij het eerder uitgevoerde project.”

Wat is voor jullie het belangrijkste uitgangspunt bij een dergelijk project?
“Wanneer we het hebben over een gezondere jeugd, dan is het naar ons idee belangrijk dat niet alleen aandacht aan het kind wordt gegeven, maar zeker ook aan de omgeving van het kind. Wil je een kind laten veranderen dan is het van essentieel belang dat ook ouders betrokken worden. En alle neuzen van de mensen die betrokken zijn bij de opvoeding moeten dezelfde kant op staan.”

Hoe zien jullie de rol van B-Fit coach?
“Naar ons idee speelt  de B-Fit Coach een hele belangrijke rol bij het al dan niet slagen van B-Fit. De coach moet het ‘overall doel’ voor ogen hebben en een netwerk van samenwerkingspartners weten te enthousiasmeren om dit doel te bereiken. Wij geloven niet dat een B-Fit coach dit alleen moet doen. Het netwerk speelt namelijk een hele belangrijke rol. Om een mooi project te kunnen realiseren, moet je open staan voor samenwerking, weten welke kwaliteiten je samenwerkingspartners hebben, en de partners daar inzetten waar zij het beste in zijn. Alleen dan kun je een heel mooi project realiseren. De coach moet inhoudelijk op de hoogte zijn van de gekozen B-Fit menukaart interventies en deze kunnen implementeren samen met het team op school. Maar los daarvan denken wij dat het creëren, onderhouden en enthousiasmeren van het netwerk een veel belangrijkere taak is van de B-Fit coach.”

Met welke interventies gaan jullie aan de slag op deze school?
“Dat zijn de volgende interventies: Samen B-Fit (onderdel van Samen Vitaal, red.), Bewegingstussendoortjes, Actieve Pauzes, Gezond trakteren, Gezonde lunchtrommel en Vitaal Team.”

Hoe belangrijk is het programma B-Fit voor zowel de kinderen, de leerkrachten als ouders?
“Een programma dat als doel heeft om de leefstijl bij kinderen te verbeteren moet niet alleen focussen op het kind, maar ook op de omgeving en de personen die een belangrijke rol spelen bij het grootbrengen van het kind. Daarom vinden wij het heel fijn dat bij B-Fit zowel kinderen, ouders als leerkrachten betrokken worden*.

‘De B-Fit coach speelt een belangrijke rol in het wel of niet slagen van het programma’

Wat zijn de eerste reacties van de kinderen op B-Fit?
“De kinderen van basisschool de Bolster hebben tot nu toe twee onderdelen van B-Fit gehad. Een aantal weken geleden zijn we begonnen met het testen van alle kinderen door middel van de MQ-scan. De kinderen hebben hierbij een parcours doorlopen waarin diverse motorische vaardigheden uitgevoerd moesten worden. Op een enkeling na vonden de kinderen het super leuk om te doen en waren ze erg benieuwd hoe goed ze waren. Het enthousiasme van de kinderen was leuk om te zien. Zowel de motorisch vaardige kinderen, maar ook de motorisch minder vaardige kinderen doorliepen het parcours met veel plezier.”

De kick-off d.d. 14 maart mag als geslaagd beschouwd worden?
“Absoluut. Kinderen van zowel de onder- als bovenbouw hebben diverse workshops gekregen van sportverenigingen, houdingstherapeute, een psychologe, fysiotherapeuten en een voedingsconsulente. Ze hebben hierdoor op een leuke, sportieve manier kennis gemaakt met de gezonde leefstijl waar B-Fit voor staat.. Na afloop kreeg elk kind een goodiebag met hierin onder andere een appel, aanbiedingen om bij de diverse sportverenigingen een x aantal keer gratis te gaan trainen en een magazine ontwikkeld door en voor kinderen met gezonde recepten en beweegtips. Deze dag is enorm enthousiast ontvangen door de kinderen, het leerkrachtenteam en alle mensen die workshops hebben verzorgd. Een goed startmoment van een mooi leefstijlprogramma.

Ga naar de website van B-Fit voor meer informatie, aanmelden of het aanvragen van een gratis informatiepakket: klik hier.

Download de B-Fit menukaart

 

Anneke Neijenhuis

Projectcoördinator