Mensen met hulpmiddelen zoals een rolstoel met luchtbanden en kinderwagens met grote wielen kunnen vanaf nu een mooie route van twee kilometer bewandelen op de Duivelsberg

In het heuvelachtige gebied van de Duivelsberg is afgelopen maanden hard gewerkt aan een familiepad van 2 kilometer. Het familiepad is een route die toegankelijk is voor mensen met hulpmiddelen zoals een rolstoel met luchtbanden en kinderwagens met wat grotere wielen. Donderdagmiddag 13 juni werd het rondje Duivelsberg getest.

Duivelsberg toegankelijk voor iedereen|
Iedereen mag van de natuur genieten. Ook mensen met een fysieke beperking. De Gelderse Sport Federatie heeft in 2018 – het jaar van Gelderland sport onbeperkt – het initiatief genomen voor een toegankelijk rondje Duivelsberg. Het idee ontstond naar aanleiding van een foto op Facebook van een rolstoel met luchtbanden bij het Pannenkoekenhuis. In samenwerking met gemeente Berg en Dal, Staatsbosbeheer en het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg werd een concreet plan tot realisatie opgesteld.

Familiepad
Het terrein op de Duivelsberg is niet per sé makkelijk begaanbaar. De uitdaging was om met de hoogteverschillen, smalle paden en boomwortels tot een geschikt pad te komen. Om het bijzondere landschap niet aan te tasten en de rolstoel met luchtbanden of een kinderwagen met grote wielen een aantrekkelijke route te bieden is gekozen voor een route van 2 kilometer over het familiepad. Een dikke bandenrolstoel is gratis te leen bij het pannenkoekenrestaurant.

Begeleiding door wethouder Fleuren
Susanne van Rooijen namens de GSF: “De rolstoel met luchtbanden is deze middag getest, samen met een kinderwagen met zwenkwieltjes achter en twee luchtbanden en een dame die slechtziend was. Zij werd tijdens de wandeling begeleid door wethouder Sylvia Fleuren.Ook voor slechtziende mensen is het ommetje, een mooie afwisseling van bospaden en vergezichten, goed te doen. Samen met de provincie Gelderland, gemeente Berg een Dal, Staatsbosbeheer en pannenkoekenrestaurant Duivelsberg zijn we tot een mooie familieroute gekomen.”

Zorgeloos op Vakantie
Het toegankelijke rondje past precies in het project Zorgeloos op Vakantie. Doel van dit project is om de regio Rijk van Nijmegen beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichte fysieke beperking en hun reisgenoten. Recreatieondernemers, de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER), zorgorganisaties, de Gelderse Sport Federatie, de WMO adviesraad en de gemeente werken hier samen aan. De ambitie is om meerdere familiepaden aan te leggen in het Rijk van Nijmegen.

Meer weten over routenetwerken en de mogelijkheden die wij kunnen bieden? Klik hier.

Susanne van Rooijen

Projectcoordinator