De Gelderse natuur nodigt uit om sportief te recreëren

Met goed herkenbare en onderhouden routes nodigt de prachtige natuur in Gelderland uit om te bewegen. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren of paardrijden. De GSF ondersteunt bij de ontwikkeling van aantrekkelijke routes en legt de verbinding met sport.

Partijen bij elkaar brengen
Bij het maken van nieuwe routes kunnen verschillende partijen een rol spelen. Zoals ondernemers, gemeenten, provincie, sportverenigingen en organisaties vanuit landschapsbeheer, recreatie en toerisme. Een onafhankelijk projectleider van de GSF brengt deze partijen bij elkaar. Samen werken we aan een plan van aanpak om tot duurzame routes te komen. De GSF kan ook adviseren over de financiering.

Kansen voor sport, toerisme en recreatie
Aantrekkelijke routes zijn dé manier om meer mensen buiten te laten sporten en bewegen. De verbinding leggen tussen sport, toerisme en recreatie biedt kansen voor iedereen. Interessante, goed bewegwijzerde routes, bijvoorbeeld met een thema, kunnen nieuwe doelgroepen trekken. Zo kunnen:
• horeca- en toeristische ondernemers hierop inspelen met speciale arrangementen
• sportverenigingen de routes gebruiken bij hun activiteiten
• sportieve evenementen zorgen dat er aandacht komt voor de (nieuwe) mogelijkheden in het gebied.

Skeeleren

Op die manier profiteert de hele regio van de sportieve en economische kansen van een goed routenetwerk. Een voorbeeld hiervan is de fietsroute Il Prologo die in 2016 na de Giro is ontstaan.

“Het ontwikkelen van zo’n route is meer dan paaltjes slaan,” vertelt Hanneke Verbree van de GSF. “Een goede route vraagt om een totaalaanpak met een onafhankelijke en duurzame blik.”

Hanneke Lakenvelt-Verbree

Senior Projectcoördinator & sportformateur