Houd jij je bezig met het ontwikkelen van een lokaal sportakkoord? Dan kan het Sportakkoordenspel jou helpen in dit proces

Houd jij je bezig met het ontwikkelen van een lokaal sportakkoord? Ben jij sportformateur, procesbegeleider of lokaal adviseur sport? Dan kan het Sportakkoordenspel jou helpen in dit proces. Deelnemers die het spel al speelden zijn enthousiast. “De spelvorm zorgt ervoor dat er energie is, iedereen heeft er zin in. Het spel geeft richting, maar je krijgt ook de kans om je eigen ambities in te brengen”, aldus een van de deelnemers.

Wat is het Sportakkoordenspel?
Het Sportakkoordenspel is een themaspel dat helpt met het ophalen van zoveel mo­gelijk belangrijke informatie voor een lokaal sportakkoord. Het is als een puzzel. Alle stukjes vormen uiteindelijk samen het lokaal sportakkoord. Door middel van diverse vragen over verschillende thema’s gaat men op een serieuze, maar toch informele manier met elkaar in gesprek. Uiteraard heeft het spel een sportieve uitstraling. In samenspraak met gemeenten en landelijke organisaties zijn de ambities en vragen tot stand gekomen.


Hoe werkt het?
Het Sportakkoordenspel bevat 36 themakaarten, speciale kaarten, puzzelstukken, een zandloper en een pen. De speciale kaarten zijn: de rode kaart, de groene kaart en de joker. Met een rode kaart mag je het gesprek bevriezen en de spelleider bepaalt hoe het gesprek verder gaat of dat het meteen gestopt wordt. Met de groene kaart geef je aan dat het onderwerp erg belangrijk is en zeker terug moet komen in het lokaal sportakkoord. En met de joker kun je een onderwerp onder de aandacht brengen dat niet tot deze thema’s behoort. Aanvullend zijn er formulieren om mee te schrijven.

Er wordt gewerkt in groepen van ongeveer 6 personen met een spelleider. Elke groep behandelt 2 ambities van verschillende thema’s. Welke ambities worden besproken en hoeveel groepen er zijn is afhankelijk van de totale opkomst.

Methodiek
De inhoud van het spel komt voort uit het landelijk sportakkoord. Met die input hebben we gekozen voor een methodiek, die helpt met het formuleren van concrete acties. Samen met een aantal betrokken partijen en door de vragen te testen in het werkveld, zijn de meest relevante vragen samengevoegd in het spel. De pijlers van het Nationaal Sportakkoord liggen ten grondslag aan de 6 thema’s die worden behandeld in het spel:

 1. Inclusief sporten en bewegen – Iedereen doet mee!
 2. Duurzame sportinfrastructuur – Klaar voor de toekomst
 3. Vitale sport- en beweegaanbieders – Volop keuze voor iedereen
 4. Positieve sportcultuur – Sporten en bewegen is leuk, eerlijk en veilig
 5. Van jongs af aan vaardig in bewegen – Jong geleerd is oud gedaan
 6. Topsport die inspireert – Beleef en ervaar!


Wat kost een spel?
Om het spel te kunnen spelen is er een basispakket samengesteld. Hiermee kun je het spel spelen tijdens bijeenkomsten met maximaal 75 aanwezigen. Een basispakket bevat:

 • 2 spellen (1 spel = 36 themakaarten, 6 sets speciale kaarten, 6 zandlopers, 6 pennen en 36 puzzelstukken)
 • Een handleiding met extra tips
 • Toegang tot een downloadpagina waar naast de handleiding ook digitale versies van formulieren voor aantekeningen en andere printbare versies die je in kunt zetten
 • Deelname intervisiebijeenkomst*
 • Beantwoording van vragen over het spel per e-mail in de eerste maand na aanschaf.

* Tijdens de intervisiebijeenkomst wordt het spel gespeeld en toegelicht door een van de sportformateurs van de GSF. Naast een praktische activiteit gaat het hier ook om het uitwisselen van ervaringen rondom de totstandkoming van lokale sportakkoorden, en het uitbouwen van een netwerk. We houden je op de hoogte van de data van deze bijeenkomsten.

De kosten voor dit basispakket bedragen € 495, excl. BTW.

Bestellen?
Wil jij het spel bestellen of wil je meer informatie, stuur een e-mail aan jordi.doornebosch@geldersesportfederatie.nl of klik op zijn contactgegevens onderaan de pagina.

Download hier de folder!

Jordi Doornebosch

Accountmanager & regioverbinder