Met de cursus leer je op een gestructureerde en efficiënte manier nieuwe leden te werven

De methodiek van MLKT is specifiek voor verenigingen, van klein tot groot en in iedere tak van sport. MLKT is een effectieve en bewezen methode die leidt tot resultaat: meer leden en meer kennis en inzicht in het eigen verenigingsbestand.

De spiegel voorhouden
De cursus bestaat uit drie workshops waarin je als vereniging direct aan de slag gaat. Via een digitaal platform doe je verschillende opdrachten, die je tijdens de workshop al zo veel mogelijk afmaakt. Naast het analyseren van je eigen vereniging ga je aan de gang met de kansen in de directe omgeving. Het doel: met een goed doordachte keuze de juiste doelgroep aanspreken met het juist niet te missen aanbod.

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Analyse huidig ledenbestand. Samen krijgen we inzicht in je ledenbestand en de ontwikkeling ervan. Wat biedt je per doelgroep aan? Hoe vinden leden het aanbod? Daarbij kijken we ook naar de omgeving.
  2. Analyse omgeving. Hoe is de bevolking samengesteld en welke concurrenten zijn er? Wat weten we van de doelgroep in verschillende levensfasen?
  3. Opstellen persona. Hoe omschrijf je de doelgroep waar je je op gaat richten? Wat kunnen we over de doelgroep zeggen en op welke manier kan de vereniging daar op inspelen?
  4. Marketing Mix. Als je weet wat de doelgroep wil, ga je bepalen of je huidig aanbod gaat aanpassen of dat er een nieuw aanbod komt. Hoe creeer je dit aanbod en op welke manier ga je het een niet te missen aanbod maken?
  5. Pitch het idee. Nu je precies weet wat het aanbod wordt en welke doelgroep je hebt gekozen, ga je je idee en uitwerking pitchen. Hiermee sta je aan de basis voor het einddoel: Meer leden.

Praktische informatie

  • De cursus bestaat uit drie workshops (twee uur per workshop)
  • Gewenst zijn minimaal twee deelnemers per vereniging (bij voorkeur minimaal een bestuurslid)
  • Je maakt gebruik van een online platform (waarop je een jaar lang kunt inloggen)
  • Je werkt met kant-en-klare documenten en hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

meer leden in kortere tijd

De cursus past in de lijn van Méér in kortere tijd. Kijk ook eens naar Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd.

Roel Hazenberg

Projectcoordinator