In oktober 2017 was de opening van het nieuwe multifunctionele complex van voetbalvereniging DZC’68 in Doetinchem

De club heeft een sterke jeugdopleiding en maar liefst 84 teams van DZC’68 spelen er competitie. Daarnaast biedt de Open Club veel meer dan voetbal. Zo maken jonge schoolkinderen er kennis met diverse sporten, koken ouderen en vluchtelingen samen en is er buitenschoolse opvang. “De accommodatie is fantastisch, maar ik ben het meest trots op wat er in het gebouw gebeurt,” zegt Jan Minkhorst, voorzitter van de club.

Foto: Bestuur DZC’68, Jan Minkhorst staat derde van links

DZC
DZC staat voor Doetinchemse Zaterdag Club. Die naam is eigenlijk achterhaald want inmiddels is er zeven dagen per week, zestien uur per dag iets te doen. Joke Roeterdink van de GSF ondersteunde bij het realiseren van de nieuwe multifunctionele accommodatie. Daarnaast droeg ze bij aan diverse activiteiten rondom de Open Club. “Mijn droom was dat je bij de club een leven lang zou kunnen sporten. En op dat punt zijn we nu aanbeland,” zegt ze enthousiast.

Meer doen voor leden en de wijk
Voorzitter Jan Minkhorst vertelt dat het traject in fases is verlopen. “Tien jaar geleden constateerden we dat we aan het kabbelen waren. Het aantal leden was stabiel, maar we kregen signalen dat er andere behoeften waren bij de leden en in de omgeving. We konden bepaalde doelgroepen ook niet goed bedienen. We stelden ons de vraag wat wij meer konden doen voor onze eigen leden en de wijk. Dat was de aanleiding. Het begrip Open Club kwam pas een jaar of vijf geleden in beeld.”

Eerst open stellen naar eigen leden
De voorzitter ziet de Open Clubgedachte als een beweging waarbij je jezelf open stelt als club. “Eerst stel je je open op naar je eigen leden, en dan naar buiten toe. Door bij de eigen leden te polsen hoorden we dat er behoefte was aan ander aanbod, zoals walking football voor 60-plussers. Ook hadden we veel ledenverlies in de overgang van jeugd naar senioren. We zijn toen met al die jongeren gesprekken gaan voeren en hebben iets aan de problemen gedaan. Inmiddels is er bijna een verdubbeling van het aantal seniorenteams. Tien jaar geleden waren er 930 leden. Dat zijn er nu ruim 1500.”

Jongste jeugd
De club tackelde diverse problemen op de vereniging zelf. “Zo liep het niet lekker bij onze jongste jeugd,” zegt Minkhorst. Daar deden zo’n veertien kinderen mee, dat zouden er veel meer moeten zijn. In Ede zagen wij het voorbeeld van de Champions League voetbalactiviteit voor de jonge kinderen. Een speelse aanpak waarbij plezier voorop staat, iets heel anders dan de traditionele trainingen en zaterdagwedstrijd. Inmiddels zijn er bij ons tussen de 50-70 kinderen in de jongste groepen actief. Die aanpak heeft zich dus bewezen.”

Van clubhuis naar buurthuis
Nadat de eigen leden tevreden waren over het aanbod keken ze bij DZC’68 verder. “Dan kun je naast sport als doel, ook sport als middel gaan gebruiken. Lang was de gedachte dat clubs er niet zijn om maatschappelijke problemen op te lossen. Het is nu heel normaal om clubhuizen de hele dag te benutten. En dat is om meerdere redenen goed voor de vereniging. Als jij een rol neemt in de buurt wordt je relatie met de gemeente anders. DZC’68 is de hele week en elke dag de hele dag open. Dan kijkt de gemeente anders naar je als je voor een subsidie komt. Ook ontstaat er een positieve flow en komen er nieuwe mensen op je club bij nieuwe initiatieven met de wijk. Je ontwikkelt meer als buurthuis en vindt zo ook nieuwe vrijwilligers.”

Samenwerking met partners essentieel
“De essentie is dat we alle activiteiten organiseren in samenwerking met partners. Want wij zijn geen re-integratieorganisatie, maar wij kunnen zo’n organisatie wel helpen door onze accommodatie open te stellen. Zo is er nu een sportieve buitenschoolse opvang in samenwerking met een specialistische kinderopvangorganisatie. Als je wilt dat er meer mensen met een beperking bij de vereniging komen, moet je samenwerken met organisaties die met deze doelgroep werken. Belangrijk is dat we met elk initiatief klein zijn begonnen. Andere clubs raad ik aan om te beginnen met een pilot en pas later uit te bouwen.”

Sport verbindt
Zo doet DZC’68 op dit moment een pilot met SportZ, Sportservice Doetinchem en NOC*NSF. “Omdat kinderen steeds minder gymles krijgen op de basisschool kunnen ze met dit programma twintig weken lang diverse sporten proberen.” Minkhorst kan het open stellen van de club aan andere verenigingen aanraden. “Als je bestaansrecht wilt houden, moet je als club nadenken over je functioneren. Hoe ziet de club er over vijf jaar uit? Wat leeft er in onze wijk en wat betekent dat voor de club? Ontwikkelingen als vergrijzing kunnen een kans bieden voor sportclubs. Sport heeft een verbindende rol in de maatschappij. Die kun je als club mooi benutten!”

Joke Roeterdink

Senior Projectcoordinator