Een groot topsportevenement biedt een mooi podium om bezoekers via side-events zelf aan het sporten te krijgen

Ook bij de WK para-cycling op de baan, van 14 tot 17 maart in Omnisport Apeldoorn, was er voor wielerfans daarom naast de wedstrijden van alles te beleven. De GSF zorgde in nauwe samenwerking met verschillende Apeldoornse organisaties onder meer voor een sportplein en een spetterend programma voor scholen.

Een potje hockey, een uitdagend rolstoelparcours, een wedstrijdje rolstoeltennis en een smashtest. Het zijn maar een paar voorbeelden van de sportactiviteiten tijdens de WK para-cycling.  Bezoekers in Apeldoorn vonden het leuk om zelf in actie te kunnen komen tussen de wedstrijden door, een sportplein vergroot dus de beleving van het evenement. De keuze om van sporten als volleybal en tennis de paralympische variant te programmeren was bewust: zo zien mensen dat iedereen kan sporten, met of zonder beperking. Naast meedoen aan de sporten konden de ruim 4.000 bezoekers ook een fittest ondergaan in de mobiele testunit van de GSF. Metingen naar onder meer BMI en metabolische leeftijd gaven inzicht in de conditie, en aanknopingspunten voor verdere verbetering.

Scholen enthousiast over programma
Apeldoornse scholen konden zich inschrijven voor een VIP-programma op donderdag en vrijdag. De leerlingen deden mee aan de sporten op het sportplein, en kregen een rondleiding achter de schermen van een paralympische sporter. Ook het verhaal van ambassadeur aangepast sporten Edwin de Wolf maakte indruk. De wielrenner verloor bij een ongeluk in het leger zijn linkerbeen,  en nam de kinderen mee door zijn topsportcarrière daarna. Met voorbeelden van onder andere de Invictus Games liet hij zien hoeveel sport kan betekenen. In totaal kwamen meer dan 400 kinderen naar het evenement, ook van speciaal onderwijs. De leerlingen juichten natuurlijk ook de sporters nog luid toe tijdens de wedstrijden!


“Wat een happening vonden de leerlingen en leerkrachten het. Super bedankt voor de uitnodiging en het regelen. Het maakte veel indruk en ook besef dat er velerlei handicaps zijn en je ondanks dat veel kunt bereiken. En dat sport daar een mooi middel voor is.”
Anita Bruyns, Daniel de Brouwer School


Goede lokale samenwerking
Veel sportieve side-events dus tijdens de WK para-cycling. Coördinatie, goede planning en samenwerking met allerlei partijen was daarom onmisbaar. De GSF leverde daarvoor projectleider Jurjen Engelsman, die het overzicht over het programma hield. “Lokale samenwerking is essentieel, we hebben een groot netwerk dat we altijd proberen in te zetten. In Apeldoorn hebben we fijn samengewerkt met onder andere Accres, lokale sportverenigingen, Uniek Sporten Apeldoorn, en mbo Aventus opleiding Sport en Bewegen. De mbo-stagiaires hebben een belangrijke rol gespeeld bij de organisatie en begeleiding van sportactiviteiten.” Ook de organisator van het topsportevenement, Team TOC, is blij met de samenwerking. “Bij eerdere sportevenementen werkte Team TOC al naar tevredenheid samen met de Gelderse Sportfederatie. Het was dus een vanzelfsprekende stap om voor de WK een partnerschap met hen aan te gaan. De samenwerking was als vanouds: prettig, ontspannen en met een mooi eindresultaat.”

Jurjen Engelsman

Projectcoördinator | Jeugdfonds Sport & Cultuur