Pumptrack clinic als side-event tijdens Rush Hour Nijmegen

Vrijdagavond 31 mei vond in het centrum van Nijmegen het spectaculaire Rush Hour plaats, een innovatief nieuw wielren format. Als side-event werd een pumptrack clinic verzorgd, mogelijk gemaakt door de Gelderse Sport Federatie, Pumptrack.nl, Verffabriek Nijmegen en Sevenaere Schoonmaak & Diensten.

Maak kennis met pumptrack
Pumptrack is dé populaire urban sport van dit moment, bestaande uit een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Daardoor is het geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Kinderen konden een clinic bijwonen en kennis  maken met de mogelijkheden die pumptrack biedt. “De clinic was een passend side-event bij een mooie editie van Rush Hour”, aldus Joost Wichman namens Pumptrack.nl. “Veel kinderen kwamen nieuwsgierig langs om het parcours te verkennen en kennis te maken met pumptrack.

Rush Hour
Bij Rush Hour wordt elke ronde de laatste renner uit koers gehaald en daarnaast zijn er punten te verdienen met tussensprints. Na exact 1 uur gaat de laatste ronde in en wordt er gestreden om de Rush Hour vlammentrui. Vanaf 19.30 uur raasden wielerprofs als Niki Terpstra, Fabio Jakobsen, Laurens ten Damme en topschaatser Kjeld Nuis door hartje Nijmegen. Dat het event behalve innovatief ook spectaculair is, bewees de live-registratie door Omroep Gelderland wel. Voordat deze spannende strijd losbarstte waren er allerlei activiteiten op en rond Kelfkesbos, waaronder de pumptrack clinic. De derde editie van Rush Hour werd uiteindelijk gewonnen door Fabio Jakobsen.

Beweegvriendelijke buitenruimte
De Gelderse Sport Federatie zoekt, in samenwerking met de provincie Gelderland, naar oplossingen om meer kinderen te laten sporten en bewegen in de openbare ruimte. Met deze clinic tijdens een zowel sportief als populair evenement werd de verbinding gelegd tussen sport, recreatie, gezondheid en ruimtelijke ordening. Projectcoördinator van de GSF, Hanneke Lakenvelt-Verbree: “Het grote aantal kinderen in verschillende leeftijden dat een bezoek bracht aan de clinic was mooi om te zien. Het bijzondere parcours en de stoere fietsen waren de grootste argumenten hiervoor. Een aantal wilde het zeker vaker doen, maar dan dichter bij huis.”

Hanneke Lakenvelt-Verbree

Senior Projectcoordinator