Tijdens de derde praktijkles van de cursus ‘Aan de slag met aangepast sporten’ stond de visuele beperking centraal

Fotografie: Paul Meima

Start en eerste cursus
In november vorig jaar werd vanuit de Gelderse Sport Federatie de eerste cursus ‘Aan de slag met aangepast sporten’ georganiseerd voor buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen. Na de theorie door Richard te Selle van het Graafschap College nam Paul Toes, rolstoelbasketballer en ambassadeur van Gelderland Sport Onbeperkt, de cursisten mee de sportzaal in. De praktijkles bestond uit het ervaren van een fysieke beperking tijdens het sporten. Hierin werd duidelijk dat men niet te voorzichtig moet doen met kinderen met een beperking, maar vooral de kracht van hun beperking in moeten zetten.

  

Verstandelijke beperking
In december kwam tijdens de tweede cursusdag de verstandelijke beperking aan bod. De ervaringen en het omgaan met een verstandelijke beperking werden gedeeld door de moeder van EsmeeAnne de Meulmeester. EsmeeAnne is een zwemster met een licht verstandelijke beperking en eveneens ambassadeur van Gelderland Sport Onbeperkt. De cursisten kregen met deze les een goed beeld van de beperkingen én mogelijkheden van zwemmen met een beperking.

Derde cursusdag op de atletiekbaan
De derde en laatste cursus vond woensdag 16 januari plaats op Papendal. Na de fysieke en verstandelijke beperking was ditmaal de visuele beperking het thema. Wat als je slechtziend en/of blind bent? Welke begeleiding heb je dan nodig om te kunnen sporten en welke activiteiten kun je doen? Op de atletiekbaan kregen de cursisten een interessante praktijkles van Joke van Rijswijk en haar begeleider. De blinde atlete Joke van Rijswijk won in 1980 als 25-jarige tijdens haar eerste Paralympische Spelen op Papendal goud op het onderdeel hoogspringen.

Op de atletiekbaan werd deze middag veel duidelijk. Een veelgehoorde opmerking was: ‘Met de speciale bril op (verdwijnen zichtveld) merkte ik pas hoe belangrijk het is wat de begeleider over de omgeving kon vertellen. Ik kon nauwelijks meer een beeld vormen van de omgeving en dat gaf in het begin best een angstig gevoel.’ Judith de Backer, buurtsportcoach in Beuningen: ‘Ik had vooral moeite met het inschatten van de diepte.’

In maart volgt een terugkombijeenkomst met alle cursisten en Richard namens het Graafschap College.

 

Ilse Wonink

Projectcoördinator & regiocoach aangepast sporten Stedendriehoek