Een programma om ouderen meer te laten bewegen

GALM (Groningen Actief Leven Model) is een laagdrempelige aanpak met een intensieve persoonlijke benadering. De GSF kan samen met lokale beweegaanbieders, buurtsportcoaches en fysiotherapeuten een GALM-traject opzetten.

Plezier in bewegen leidt tot fitheid
Veel senioren bewegen te weinig. Meer dan de helft is zelfs inactief, en dat brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee. In het programma GALM ligt de nadruk op plezier in bewegen. Het traject biedt een kennismaking met uiteenlopende vormen van bewegen. Daarbij geeft het deelnemers de mogelijkheid om op een ongedwongen manier in contact te komen met leeftijdsgenoten uit de eigen buurt. GALM start vaak met een fittest. Hiermee krijgen de deelnemers inzicht in hun fitheid en leren ze welke beweegvorm nog goed bij ze past. Aansluitend start een groepsprogramma. Dit is een wekelijkse beweegles van een uur onder deskundige begeleiding. Na afloop kunnen de deelnemers nog even napraten bij een kop koffie.

seniorengym

Coördinatie en beweegprogramma
Het inzetten van GALM leidt ertoe dat mensen aantoonbaar vaker bewegen. Daardoor verbetert de fysieke fitheid. Ook nemen de onderlinge sociale contacten toe. De methode en de bijbehorende instrumenten zijn vastgelegd in gestandaardiseerde protocollen en trainingen. Het programma is ook geschikt te maken voor mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking. De GSF kan het opzetten van een GALM-traject coördineren. Wij brengen alle partners bij elkaar voor het opzetten van het beweegprogramma. Ook kunnen we de fittest coördineren en uitvoeren. Samen met de gemeente proberen we de juiste doelgroep te bereiken via uiteenlopende kanalen.

 

Esther Heezen-Koolmees

Projectcoördinator