Een fittest om de gezondheid van werknemers te testen

Om medewerkers vitaler te maken, kan een health check een goede start zijn. Je kunt je medewerkers een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) of een PAGO (Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek) aanbieden. Daarmee kun je de leefstijl, het werkvermogen en de gezondheid van de medewerkers laten testen. De fittest is onderdeel van het programma ‘Vitale werknemer’ maar kun je ook los inzetten.

Gezondheidsbus voor de deur
Je bepaalt zelf de inhoud van de test. Je kunt bijvoorbeeld specifieke onderdelen uit de digitale vragenlijst  van ‘Vitale werknemer’ laten onderzoeken. Maar je kunt ook alleen de test laten afnemen. De onderzoeken worden gedaan in de gezondheidsbus die langskomt bij je bedrijf. Medewerkers kunnen zelf inplannen wanneer zij de test willen doen, via een handig digitaal plansysteem.

Inzicht voor de medewerker
Het fysieke onderzoek duurt twintig minuten tot een uur, afhankelijk van de samenstelling van de testonderdelen. Hierbij worden onder andere de bloeddruk, gewicht, lengte, tailleomvang, cholesterol, glucosegehalte en conditie gemeten. De resultaten krijgt alleen de medewerker te horen, in een kort persoonlijk gesprek. Zo krijgt je werknemer inzicht in de eigen leefstijl en eventuele gezondheidsrisico’s. Natuurlijk bevat het gesprek ook tips en adviezen om de leefstijl te verbeteren of op hetzelfde niveau te houden.

Rapportage voor de organisatie
Op verzoek maken we voor de werkgever een globale rapportage van de resultaten uit fysieke onderzoeken. Deze zijn niet herleidbaar naar individuele personen. Je krijgt een analyse per aspect voor de gehele organisatie, en eventueel voor een subgroep zoals functiegroep of leeftijdsgroep. Deze rapportage is in verband met de privacy alleen mogelijk als de te analyseren groep uit minimaal vijftien personen bestaat. De managementrapportage geeft je inzicht in de werk- en gezondheidsbeleving van werknemers en eventuele gezondheidsrisico’s. Deze globale uitkomsten kun je gebruiken om bijvoorbeeld je arbobeleid aan te scherpen of een vervolgprogramma op te zetten.

benodigdheden fittest

Jordi Doornebosch

Accountmanager