Met een wekelijks beweeguur, met lesgeven én begeleiding, stimuleer je het gebruik van de beweegtuin

Beleef- en beweegtuinen stimuleren ouderen om (meer) te bewegen in de buitenlucht. In de beweegtuin komen ze wandelen, oefeningen doen op de toestellen en voor een gezellig contact met andere buurtbewoners.  Om beweegtuinen optimaal te benutten, is het belangrijk ook concrete beweegactiviteiten te organiseren, zoals een beweeguur. Ria Kroes (82) in Ooij doet daaraan graag mee: “Ik ga elke week met veel plezier naar het beweeguur. Ik voel me fitter en beter en ik zie het echt als een uitje omdat  de zorg voor mijn man veel tijd opeist.” Een bewegingsconsulent van de GSF kan je helpen met een stimuleringsplan voor een beweeguur, en lessen geven.

Beweeguur
De bewegingsconsulent geeft elke week (gedurende 10 weken) een uur les aan de hand van beweegkaarten en met gebruik van de toestellen uit de beweegtuin. De oefeningen passen bij de fysieke mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens en na het beweeguur is er natuurlijk alle ruimte voor gezelligheid en het opbouwen van sociale contacten.

Opleiding lokale begeleider voor continuïteit
Naast de beweeguren leidt de bewegingsconsulent lokale begeleiders op om het beweeguur over te nemen. Zo komt er continuïteit in het beweegaanbod en wordt de beweegtuin optimaal en op de juiste wijze ingezet om ouderen in goede conditie te houden.

Extra optie: stimuleringsplan

Met het stimuleringsplan zet je samen met de adviseur van de GSF concrete stappen naar meer beweegactiviteiten in de beweegtuin.

  1. Het betrekken van lokale intermediairs die mee willen werken. Bijvoorbeeld de activiteitenbegeleider of de fysiotherapeut van de zorginstelling waar de beweegtuin in de buurt ligt. Maar ook vrijwilligers, buurtsportcoaches en getrainde beweegcoaches voor ouderen. Samen met hen kun je een opzet maken voor het wekelijkse beweeguur door een werkgroep te vormen.
  2. Het werven van deelnemers. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de welzijns- en zorginstelling en huisartsen. Ook kun je de informatie verspreiden via sociale ontmoetingsplekken, bibliotheken en cultuurhuizen. En natuurlijk is ook de lokale pers een belangrijk kanaal om mensen op het beweeguur te wijzen.


Locaties

De GSF is inmiddels op meer dan tien plaatsen in Gelderland betrokken geweest bij de start van beweegtuinen. Onder andere op de volgende locaties hebben we actief meegewerkt aan het opzetten van een beweeguur.

  • Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé in Aalten
  • Zorgcentrum Brinkhoven in Heerde
  • Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg
  • Prins Bernhardstraat in Ooij

Esther Heezen-Koolmees

Projectcoördinator