Met het realiseren van beleef- en beweegtuinen geven we een impuls aan een actieve en gezonde leefstijl van senioren

Een beweegtuin bij bijvoorbeeld woonzorginstellingen of in de wijk stimuleert ouderen om in beweging te zijn in de buitenlucht en om extra te bewegen. De GSF kan het proces rondom de aanleg van een beweegtuin begeleiden. Ook geven we advies over beweegprogramma’s op de nieuwe locatie.

Sporten en bewegen in eigen buurt
Ouderen wonen steeds langer thuis. Sporten en bewegen is voor hen soms lastig. Maar om zelfredzaam en mobiel te blijven, is het belangrijk dat mensen in goede conditie zijn. Gemeenten kunnen dit bevorderen door te investeren in sport en bewegen in de eigen buurt. Een beweegtuin biedt een veilige omgeving dichtbij om de spieren te trainen. De ontmoetingsplek draagt bij aan de leefbaarheid in de buurt.

Specifieke oefeningen of seizoenen beleven
Een beleef- of beweegtuin is een speciaal ingerichte buitenruimte met beweegtoestellen, looproutes en ontmoetingspunten voor jong en oud. Je kunt er een wandeling maken, of specifieke oefeningen doen. Vaak zijn er beweegactiviteiten onder deskundige begeleiding van buurtsportcoaches, sportkundigen of fysiotherapeuten. In een beleeftuin kan worden ingespeeld op bijvoorbeeld de beleving van de seizoenen. Dit gebeurt met een diversiteit aan planten en bloemen, muzikale toestellen of windorgels.

Advies en procesbegeleiding bij de aanleg
Bij het realiseren van een beleef- of beweegtuin komt veel kijken. Welke partijen moet je erbij betrekken? Hoe regel je financiering? En hoe kun je de tuin het beste inrichten? De GSF is inmiddels betrokken geweest bij de aanleg van meer dan tien beweegtuinen. Wij zetten deze ervaring graag in om je te helpen bij het opzetten van een beweegtuin bij jou in de buurt. De GSF-adviseur is onafhankelijk en kan de juiste partijen bij elkaar brengen, een lokale werkgroep leiden en een plan van aanpak maken. Samen inventariseren we wensen en mogelijkheden bij bijvoorbeeld de zorglocatie, fysiotherapeut, gemeente, buurtvereniging en ouderen. Vervolgens maken we in samenwerking met een ontwerper of landschapsarchitect een ontwerp en kiezen jullie de toestellen die hierbij passen.

Beweegactiviteiten in de beweegtuin
Het is belangrijk om al bij ontwerp en aanleg rekening te houden met het type activiteiten dat je wilt aanbieden en de organisatorische aspecten daarvan. Met onze kennis adviseren we over aantrekkelijke beweegactiviteiten en een goed beweegprogramma voor de langere termijn. Zo is er een speciaal beweegprogramma voor ouderen met dementie en kun je wekelijkse beweeguurtjes met speelse gymnastiekoefeningen opzetten. Ook kun je evenementen en speciale dagen zoals de Nationale Ouderendag en de Nationale Sportweek aangrijpen om in de beweegtuin iets bijzonders te organiseren. Vanuit de praktijk in andere beweegtuinen weten we wat goed werkt.

Locaties
De GSF heeft geholpen bij de realisatie van meer dan tien beleef- en beweegtuinen. Je kunt daar altijd een kijkje gaan nemen.
• Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé in Aalten
• Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde
• De Molenberg in Groenlo
• Woon- en zorgcentrum Beringhem in Bennekom
• Outdoor Fitness Ganzenweide in Westervoort
• Fortissimohof in Culemborg
• Zorgcentrum Brinkhoven in Heerde
• Beweegtuin tegenover Kulturhus ’t Huiken in Elburg
• Verpleeg- en revalidatiecentrum Azora in Terborg
• Achter het Albertusgebouw i.s.m. Zozijn in Didam
• Kwiek beweegroute  in s-Heerenberg
• Liemerije in Pannerden
• Prins Bernhardstraat in Ooij

beweegtuin Pannerden

Annemiek van de Grint

Senior Projectcoördinator & sportformateur