Wil je graag dat jouw leerlingen gezond zijn? En dat je een gezonde en fitte school bent? Doe dan mee met B-Fit!

Effectief, leuk en leerzaam
B-Fit is een effectief leefstijlprogramma voor kinderen tussen 4 en 12 jaar, geheel ontwikkeld door de Gelderse Sport Federatie. Het programma heeft zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen. Steeds meer scholen kiezen voor onze aanpak. Waarom? Omdat het programma werkt! Onderzoeksbureau TNO heeft dit bewezen, maar vooral omdat het ontzettend leuk en leerzaam is voor kinderen, ouders én leerkrachten. De B-Fit coaches krijgen een interne en gecertificeerde opleiding bij de GSF. De professionele begeleiding tijdens de werkzaamheden van de coaches gebeurt onder de vlag van de GSF.

Modulair programma
Het programma B-Fit is gericht op het verkrijgen en behouden van een actieve en gezonde leefstijl bij kinderen en wordt aangeboden via het basisonderwijs en kinderdagopvang. Hierbij worden alle kinderen en hun sociale omgeving (ouders, leerkrachten en begeleiders) als deelnemer van het project gezien. Het uitgebreide programma van twee jaar richt zich op beweging, voeding en activeren. En dit werkt, becijferde onderzoeksbureau TNO. Bij deelnemende scholen daalde het aantal kinderen met overgewicht van 17,3 naar 14,8 procent.

Het modulaire programma bestaat uit een viertal thema’s:

 • Leer je Fit
 • Beweeg je Fit
 • Eet je Fit
 • Samen Fit

Door middel van een speciale B-Fit menukaart is het programma op maat samen te stellen. De onderdelen per thema worden op korte termijn bekend gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • workshop gezonde leefstijl (voor leerkrachten en begeleiders)
 • B-Fit test
 • theoretisch lespakket
 • naschoolse activiteiten
 • pauze-activiteiten
 • kwaliteitsverbetering bewegingsonderwijs (gymles)
 • workshop bewegen met kinderen
 • workshop Gezonde traktaties maken en workshop Bewegen (voor ouders)

 

De GSF maakt samen met school hieruit een keuze. Zo is het programma altijd op maat. Het complete programma leidt tot gezondere kinderen, een gezonde school met een verankerd gezondheidsbeleid en leerkrachten en begeleiders die bewust omgaan met een gezonde leefstijl.

 

Schooljaar 2019-2020
Ook dit schooljaar bieden onze B-Fit coaches weer een gevarieerd en educatief programma voor schoolkinderen tussen 4 en 12 jaar. Onze ‘menukaart’ is hieronder te downloaden op deze pagina. Nu al vragen of interesse? Neem gerust contact op met Anneke Neijenhuis (zie contactgegevens onderaan deze pagina).

Gezonde Kinderopvang
B-Fit draagt bij aan het werken aan Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.

Kijk op www.gezondekinderopvang.nl voor meer informatie over Gezonde Kinderopvang.

Anneke Neijenhuis

Projectcoördinator