Totaalaanpak GSF helpt Gelderland aan goede buitensportroutes

Steeds meer mensen willen lekker sporten en bewegen in de natuur. Wat is er dan leuker dan een mooie route volgen? In Gelderland is er keuze uit een uitgebreid routenetwerk, alleen de kwaliteit daarvan mag nog wel omhoog. In opdracht van de provincie ondersteunt de GSF bij de ontwikkeling daarvan in het kader van het programma Sterke Gelderse Routes. “Het ontwikkelen van zo’n route is meer dan paaltjes slaan,” vertelt Michel de Boer van de GSF. “Een goede route vraagt om een totaalaanpak en het vermarkten ervan.” In Apeldoorn zijn zo twee sportieve routes ontwikkeld, de wandelroute ‘Wij, majesteit...’ en de fietsroute ‘Il Prologo’.
Totaalaanpak GSF helpt Gelderland aan goede buitensportroutes

Reuring rondom route
Vaak bedenken initiatiefnemers leuke routes, maar wordt er na plaatsing verder geen plan aan verbonden of onderhoud gedaan. “Een gemiste kans,” zegt Michel de Boer. “Om duurzame routes te creëren is een totaalaanpak nodig. Zo moet je iets doen om reuring rondom een route voor elkaar te krijgen. Samen met ondernemers kun je meerdaagse arrangementen ontwikkelen. Of evenementen organiseren, dat levert verdiensten op. Een percentage van de opbrengsten daarvan gaat dan naar het beheer, onderhoud en de PR voor de betreffende route. Op deze manier houdt de route zichzelf in stand.” Zo neemt de GSF vijf pijlers mee in de totaalaanpak voor routes; kwaliteit, samenwerking, promotie, een businessmodel en monitoring.

Inspelen op identiteit regio
Als projectleider ontwikkelde Michel de Boer onlangs twee routes samen met Abellife en de Stoutgroep. “Beide routes richten zich op recreanten en senioren, waarbij we duidelijk inspelen op de identiteit van de regio.” Zo voert Wij, majesteit... langs Paleis het Loo en statige lanen, parken en natuur die mede door de Oranjes zijn ontstaan. Il Prologo is een fietsroute van 45 kilometer waar mensen de Giro d’Italia herbeleven die in 2016 werd gereden. “Als onafhankelijk projectleider – een must om effectief een project goed uit te voeren - bracht ik allerlei partijen bij elkaar. Ondernemers, gemeente en provincie voor onder andere financiering en toeristische organisaties voor de promotie.”

Kansen voor sportverenigingen
Volgens de projectleider zijn er veel kansen om mooie routes in Gelderland te ontwikkelen. “Veel ervan hebben een upgrade nodig, zoals de mountainbike-routes en men- en ruiterroutes. Maar ik zie ook nieuwe mogelijkheden. Zo zou ik sportverenigingen meer willen betrekken, het is voor hen een kans om nieuw aanbod te ontwikkelen. In plaats van rondjes lopen of rijden bij je eigen club kun je veel meer doen in de natuur. Routes zijn dé manier om mensen buiten te laten bewegen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van skeelerroutes voor de skeelerclub Oost-Veluwe. Het mooie is dat de hele regio profiteert van goede routes, ze dienen als sportieve en economische motor. Ook het gebruiken van iconen uit een regio, zoals een kasteel of molen, zijn mooie toevoegingen. Zo kun je het verhaal van de regio vertellen.”