Heel Montferland op de fiets door inzet CSF’ers bij NK Wielrennen!

“Met een professionele fiets stunten op het schoolplein en het verhaal horen van aanstormende wielertalenten van Topsport Gelderland. Kinderen op de basisscholen in Montferland vinden de activiteiten rondom het NK Wielrennen geweldig,” zegt combinatiefunctionaris Rens Hoks. Van 17 juni t/m 25 juni staat Montferland compleet in het teken van de Nederlands kampioenschappen wielrennen. Ook Giro-winnaar Tom Dumoulin maakt dan zijn opwachting. De gemeente wil de perfecte fietsomgeving nog meer op de kaart zetten. Daarom vroeg ze het team van combinatiefunctionarissen (CSF’ers) om activiteiten te organiseren die topsport en breedtesport verbinden.
Heel Montferland op de fiets door inzet CSF’ers bij NK Wielrennen!


Ademloos luisteren en trucs uithalen bij fietsclinic
De buurtsportcoaches en CSF’ers uit de omgeving hebben een breed programma opgezet waarbij elke fietser aan zijn trekken komt. Van tandemtocht voor mensen met een beperking tot NK toertochten. En van goede doelenrace voor kinderen tot de fietsme(t)er voor senioren. In aanloop naar het evenement was Rens Hoks samen met Tim Kappen, Marloes Giezenaar, Rob Pastoor en Guido Groenendijk druk om alle scholen te betrekken. “Het was fantastisch om te zien dat leerlingen van groepen 3 tot 8 een uur lang ademloos luisterden naar het verhaal van de topsporters. Zo’n rolmodel voor de klas is ook stoer en motiveert kinderen om zelf op de fiets te stappen. Ze hoorden wat je moet eten, wat je moet laten en welke materialen topsporters gebruiken. Daarna mochten de kinderen zelf op de fiets stappen om trucs uit te halen. Zoals sprintjes trekken of een behendigheidsparcours doen.”Schansjes bouwen en NK kijken
Bij het tijdritparcours in Zeddam worden de renners aangemoedigd via schilderingen die leerlingen op de weg maakten. Daarnaast was ook de clinic van Nederlands kampioen stuntbike Rick Koekoek een succes. “Het leuke is dat de kinderen de rest van de week bezig waren met schansjes bouwen en stunts uithalen met hun eigen fietsen,” lacht Rens Hoks. “Je ziet dat aandacht voor het wielrennen de interesse van de kinderen wekt. Fietsen leeft nu meer. Als een kind niet zo goed is in traditionele sporten als voetbal, dan kan het interessant zijn om dit te proberen. Mooi is ook dat ze allemaal naar het NK willen gaan kijken. Ja, de jeugd is enthousiast!”

Alle activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Montferland in samenwerking met Topsport Gelderland, combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches en Stichting Welcom.

  • Bekijk de website van de KNWU voor alle informatie over de NK wielerweken