Gesink en Schippers sportman en -vrouw

Dafne Schippers en Robert Gesink zijn gekroond tot Gelderse Sportvrouw en Sportman van het jaar. In een afgeladen theater Orpheus in Apeldoorn werden zij dinsdag 8 december feestelijk gehuldigd tijdens het Gelders Sportgala.
Gesink en Schippers sportman en -vrouw

Met een gouden medaille op de 200 meter en een zilveren plak op de 100 meter tijdens de wereldkampioenschappen atletiek, beiden in een Europees record, werd de in Arnhem woonachtige Schippers in één klap een wereldster. Schippers werd daarmee, net als in 2014, uitgeroepen tot Gelderse sportvrouw van het jaar. Een topjaar was het ook voor Robert Gesink met een zesde plek in de Tour de France. Hiermee werd hij benoemd tot de Gelderse sportman van 2015. 

Talenten

Gelders talent sportman werd de 17-jarige Jan Groenendijk. De dammer werd afgelopen jaar wereldkampioen sneldammen en Europees kampioen dammen in Estland. Bij de talentvolle sportvrouwen ging de prijs naar baanwielrenster Elis Ligtlee. De wielrenster had een zeer goed jaar. Ze werd Europees kampioene op de sprint en de keirin. Op het onderdeel 500 meter tijdrit en de teamsprint met Laurine van Riessen won ze brons en op het wereldkampioenschap greep ze zilver op de sprint.

Paralympiërs

Bij de Paralympiërs won handbiker Kenny van Weeghel. Van Weeghel, dagelijks trainend op Papendal, prolongeerde zijn wereldtitel op de 200 meter wheelen bij de wereldkampioenschappen in Doha. Op de 800 meter veroverde hij zilver en op de 100 en 400 meter nog eens een bronzen medaille. ‘Een sportman pur sang’, noemde de jury hem.

Gelderse sportploeg

Er werden dit jaar twee sportploegen gehuldigd als Gelderse sportploeg. Bij de Nationale teams ging de prijs naar het Nederlandse dressuurteam dat goud won op het Europees kampioenschap. Ze werden daarmee als eerste in de vaderlandse geschiedenis winnaar met een volledig mannelijk dressuurteam. Het team bestaat uit de Gelderlanders Diederik van Silfhout, Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en niet-Gelderlander Patrick van der Meer.

De enige publieksprijs van de avond ging naar de voetballers van NEC Nijmegen. Het team kreeg bijna de helft van de uitgebrachte stemmen voor hun winst van de Jupiler League.

Vrijwilligers

Drie vrijwilligers werden 'Sportvrijwilliger van het jaar. Ben Vink uit Deest (in totaal al meer dan 60 jaar actief als vrijwilliger. Bij SCD’33 en Tennis Deest), Mijrie Huiskamp uit Apeldoorn (al 25 jaar trouw lid en actief voor AV’34 uit Apeldoorn) en Anneke Klomp (al jaren actief als vrijwilliger voor haar vereniging Dynamo én voor volleybalbond Nevobo).

Foto's

Bekijk alle foto's op onze Facebookpagina