Cher Korver geeft clinic rolstoelbasketbal tijdens Nationale Sportweek

“Een oersterke guard die als veelvoudig international rijkelijk behangen is met eremetaal.” Zo omschrijft TeamNL rolstoelbasketbalster Cher Korver die aan vijf Paralympics en verschillende EK’s en WK’s deelnam. “Basketbal is zo’n gave sport, het is dynamisch en tegelijk een heel tactisch spel,” zegt de international. Op vrijdag 15 september geeft zij een clinic in de Nationale Sportweek waar iedereen, met of zonder beperking, kennis kan maken met rolstoelbasketballen.
Cher Korver geeft clinic rolstoelbasketbal tijdens Nationale Sportweek


Fulltime sporter

Cher Korver is een van de steunpilaren van het Nederlands team en traint als fulltime sporter dagelijks in twee sessies van twee uur. “Ik doe basketbalspecifieke trainingen en krachttraining. Ook ben ik sinds een tijdje voor de afwisseling actief met zwemmen en wheelen (rolstoelracen). Het gaat best lekker, op het NK atletiek heb ik zilver gehaald op de 800 meter.” Voordat ze in een rolstoel terecht kwam deed ze aan turnen. “Ik heb er even over gedaan voor ik een geschikte sport vond. Ik koos voor basketbal omdat het spectaculair, snel en tactisch is. Overal in het veld gebeurt wat, als team moet je samenwerken en vooruitkijken.”

Club omarmt leden
De international kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk sporten is. “Bewegen is goed voor iedereen, je traint je lichaam en blijft gezond. Zelf word ik er blij van. Als ik een dagje wat minder in mijn vel zit, geeft sporten me weer energie. Om zoveel te trainen als ik doe, moet je het ook wel heel leuk vinden!” Cher is op haar 21e begonnen bij SC Devedo in Ermelo en kwam daar in een warm bad terecht. “Je hoort wel eens dat rolstoelers obstakels ervaren bij het sporten. Maar als je echt wilt, moet je een sportactiviteit kunnen vinden. Mijn club is fantastisch. Toen ik begon had ik geen rijbewijs en werd ik door enthousiaste leden opgehaald. De club omarmt de leden en creëert mogelijkheden voor iedereen.”

Van toernooi naar toernooi
Inmiddels speelt ze al vele jaren en nam ze deel aan de Paralympics in Sydney, Athene, Beijing, Londen en Rio waar twee keer brons uit kwam. Op het WK werd brons gehaald en twee keer goud op EK’s. “De grootste kracht van ons team is dat we voor elkaar willen werken. En dan kom je ver. Ook hebben we veel vertrouwen in elkaar, niemand wordt overgeslagen in het spel. Het meedoen aan de Spelen is fantastisch, vooral de eerste keer in Australië maakte een diepe indruk. De mensen zijn daar zo sportminded, het was overweldigend. Of ik er in Tokio bij ben? Ik leef van toernooi naar toernooi, dus dat zien we nog wel.”Enthousiasme bij verenigingen

Bij de clinic op 15 september wil Cher mensen laten ervaren hoe leuk rolstoelbasketbal is. “Op het hoogste niveau kan het er ruig aan toe gaan, er gaat wel eens een rolstoeler over de kop. Zo snel zal het in de clinic niet gaan. We beginnen met het beheersen van de rolstoel en gaan ballen passen zodat mensen er gevoel bij krijgen.” De international hoopt meer mensen te interesseren voor de sport. “Onze club is ooit gestart met één team en nu uitgegroeid tot vier teams. Je merkt dat je door enthousiasme een heel netwerk van ouders en vrienden mee krijgt in die flow. In mijn ogen is dus vooral enthousiasme bij de verenigingen nodig, dan loopt de rest als vanzelf!”

Aanmelden voor de clinic
De clinic van Cher Korver vindt plaats in Nijkerk op vrijdag 15 september van 14.00 tot 16.00 uur. Wil jij ook stuur dan een mail. Er zijn slechts 10 plekken, dus meld je snel aan!

Aandacht voor sport&beperking
Een van de thema’s in de Nationale Sportweek is sport&beperking. Dat vinden we vanuit de Gelderse Sport Federatie een belangrijk thema. Daarom hebben we in aanloop naar en tijdens de Nationale Sportweek een aantal activiteiten georganiseerd, waarmee we aandacht vragen voor aangepast sporten. Houd de website in de gaten voor alle activiteiten.

Foto's: Arjen Gerritsma/Graphic Sound