Bijeenkomst Westervoort: betere sporttoekomst met open club

Steeds meer sportverenigingen staat onder druk vanwege stijgende kosten, krimp, ongeorganiseerd sporten/bewegen en een geringer aanbod van vrijwilligers zijn. Op woensdag 13 september organiseerde de GSF samen met het beweegteam Westervoort een bijeenkomst over de mogelijkheden van een open club.
Bijeenkomst Westervoort: betere sporttoekomst met open club

 

Joke Roeterdink van de GSF is dagelijks bezig met de ondersteuning van verenigingen. “Ontwikkel je naar een open club, dan bind je andere doelgroepen aan je vereniging en kun je nieuwe inkomsten genereren en vrijwilligers aantrekken.” Op de avond wisselden bestuurders van verenigingen en vertegenwoordigers van zorg- en onderwijsinstellingen ideeën uit en stond het maatschappelijk belang van sport centraal.

Toekomstverkenning SCP: uitdagingen voor verenigingen
Uit de op 12 september verschenen Sport Toekomstverkenning van het SCP blijkt dat de toekomst voor verenigingen flinke uitdagingen zal krijgen. Het SCP voorziet dat klassieke sportverenigingen onder druk kunnen komen te staan door het verlies van leden en vrijwilligers. Joke Roeterdink: “Het open club-concept kan een goede bijdrage leveren om de vereniging gezond te houden. Meestal draait dit om een samenwerking tussen verenigingen, sportaanbieders of (sport)organisaties uit het maatschappelijke veld, die daarmee meerdere doelgroepen bij de vereniging  betrekken. Zo blijft de vereniging een plek om lekker te sporten en te bewegen, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten of om vrijwilligerswerk te doen. Het mooie is dat je als club bijdraagt aan de ontwikkeling van de breedtesport, wat ook weer een betere doorstroom tot topsport tot gevolg heeft.” Zonder breedtesport geen topsport, zonder topsport geen breedtesport”.

Lees ook het interview met Jacqueline van Pelt, voorzitter van AV De Liemers ‘Als open club zit AV De Liemers in de lift.