B-Fit maakt het verschil in een gezonde leefstijl op scholen

In het Groningse Oldambt zijn leerlingen van een aantal basisscholen en middelbare scholen aantoonbaar meer gaan bewegen en minder zoete drankjes gaan drinken dan twee jaar geleden. Het geheim? De B-Fit-aanpak van de GSF die Huis voor de Sport Groningen er introduceerde. B-Fit-coach en –coördinator Fanny van Eijden en Huis voor de Sport Groningen hebben een missie: alle leerlingen in de provincie Groningen laten opgroeien in een gezonde leefomgeving. Met inmiddels ruim 30 aangesloten scholen en 7000 leerlingen zijn ze goed op weg.
B-Fit maakt het verschil in een gezonde leefstijl op scholen

 

De missie begon vier jaar geleden toen Fanny basisschoolleerlingen om 10 uur ’s ochtends in de pauze sinas en roze koeken zag nemen. “Dat is geen normaal eetpatroon. Ik ging zoeken wat we daaraan konden doen en kwam bij B-Fit terecht.” Eén middelbare school en drie basisscholen durfden destijds het avontuur aan. “Daarna kwam het in beweging. Bij de tweede ronde werden andere scholen al nieuwsgieriger. Tegenwoordig vragen scholen waar ik binnenkom vaak zelf al naar B-Fit.”

Scholen helpen met het thema
B-Fit is een compleet programma dat leerlingen op een leuke manier meer laat bewegen en hen spelenderwijs leert over gezonde voeding. Fanny: “Veel scholen willen daar best mee aan de slag, maar weten niet hoe. Daarnaast hecht de onderwijsinspectie helemaal niet aan dit onderwerp. Dus als taal of rekenen niet op orde zijn omdat de leerkrachten te veel tijd stoppen in het thema gezondheid dan heeft de school een probleem. Met B-Fit en de Sportimpuls kunnen we scholen ontlasten. Twee jaar lang organiseert de B-Fit-coach allerlei activiteiten; van B-Fit Breaks in de pauze tot clinics van sportclubs, en van waterdrinkacties tot ouderavonden over voeding. Ondertussen bedenken we hoe de scholen en leerkrachten B-Fit na die twee jaar zonder veel moeite zelf kunnen voortzetten.”

Maatwerk per school
De B-Fit-aanpak kent geen vast stramien. “Dat is juist het mooie,” vertelt Fanny enthousiast, “we bekijken per school waar behoefte aan is. Ik begin wel altijd met pleinspelen, spelletjes doen buiten vinden kinderen altijd leuk en daar associëren ze mij en B-Fit dan mee. Daardoor creëer je ook draagvlak bij leerkrachten en ouders, want de leerlingen praten er enthousiast over. Maar op sommige scholen gaat het buitenspelen verder prima, en dan steek ik meer tijd in het begeleiden van bewegingsonderwijs. Of ik maak een opzet voor een langjarig gezond beleidsplan, introduceer een lespakket over gezonde voeding of ik maak een nieuwe aanpak voor de schoolsportdag waar de school dan weer jaren mee vooruit kan.”

Objectief over gezond eten
Voor lekker bewegen krijg je op elke school de handen wel op elkaar (“ik heb nog nooit een ouder gehoord die zei: ‘gaan ze nu alweer naar buiten?!’”) maar gezonde voeding ligt gevoeliger. “Sommige ouders vinden het bemoeizuchtig als de school richtlijnen geeft voor wat de kinderen meenemen naar school. Het mooie is dat de kinderen zelf het hartstikke lekker vinden als er schalen vol komkommer, banaan en ander fruit klaar staan. Zeker in de onderbouw kun je met B-Fit een groot verschil maken. Maar we wijzen niet met het vingertje, we proberen een omslag in het denken te bewerkstelligen door objectieve voorlichting. We vertellen bijvoorbeeld op een ouderavond hoeveel suiker er in sinaasappelsap of dubbeldrank zit en hoeveel suiker een kind zou moeten krijgen. Het gaat om een verantwoord eetpatroon. Er ligt veel druk om te zorgen voor gezonde traktaties op verjaardagen. Ik draai het wel eens om: als je nou iedere dag groente of fruit eet in plaats van koek, kun je juist bij het trakteren wel een keer zondigen. Nu worden kinderen eigenlijk iedere dag getrakteerd in hun pauzetrommeltje.”

Mooie lichtpuntjes
Wil je net als Huis van de Sport Groningen aan de slag met een gezonde leefstijl voor kinderen? Dan is de opleiding tot B-Fit-coach een aanrader. In september start een nieuwe editie. “Het fijne aan de opleiding is dat je de B-Fit-methode van alle kanten bekijkt en leert kennen”, zegt Fanny. “Ook maak je kennis met de docenten van de GSF waardoor je later makkelijk op ze kunt terugvallen als je ergens tegenaan loopt. Het leukste is natuurlijk het in de praktijk brengen van B-Fit, omdat het heel dankbaar werk is. Scholen willen hier graag mee aan de gang en zijn blij als je hen laat zien hoe je dat op een inspirerende manier kunt doen die niet te veel tijd kost. Sommige ouders zitten dan wel in de weerstand, maar van andere krijg ik juist de feedback dat ik hen aan het denken hebt gezet en ze thuis thee gaan drinken in plaats van sap bij het ontbijt. Dat zijn mooie lichtpuntjes.”